Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

CETA moet EU-handel met Canada 23 procent laten groeien (update)

In Ottawa zijn de onderhandelingen tussen de EU en Canada over een omvangrijk vrijhandelsakkoord na vijf jaar definitief afgerond. Het akkoord moet het de Europese bedrijven mogelijk maken op de Canadese markt te concurreren met Amerikaanse bedrijven. Het zou de handel met Canada met 23% moeten verhogen en jaarlijks 12 miljard bijdragen aan het Europese BBP. Op korte termijn kan Canada bovendien perspectieven bieden voor de Belgische appelen- en perentelers.

Tijdens een Europees-Canadese top in Ottawa werd het CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) officieel bekrachtigd. Het brede handelsakkoord zal het handelsverkeer in goederen en diensten tussen beiden met 23 procent de lucht in doen schieten, zo verzekeren de Europese onderhandelaars, goed voor een jaarlijkse boost van het Europese bruto binnenlands product van 12 miljard euro. Het verdrag maakt komaf met alle importtaksen voor Europese industriële producten, waardoor de Europese bedrijven jaarlijks 470 miljoen euro kunnen uitsparen.


 De afschaffing van de importtaksen geldt ook voor de landbouwsector. Ongeveer 92 procent van de Europese export van voedingsproducten naar Canada zal van die opheffing kunnen genieten. Vooral voor verwerkte voedingsproducten liggen er volgens de Commissie heel wat kansen. Voor de export van Europees rundvlees, varkensvlees en suikermaïs en voor Canadese zuivel zijn er quota in het leven geroepen. Pluimvee en eieren blijven zelfs volledig buiten het akkoord. Een taksopheffing moet het tenslotte ook makkelijker maken voorde Europese voedingsindustrie om Canadese vis in te voeren.


 Gevraagd naar de gevolgen voor boeren en de impact op de Europese landbouwsector, zijn de onderhandelaars ervan overtuigd dat CETA voor de consument een goede zaak is: het openen van markten maakt het mogelijk de prijzen laag te houden en consumenten een keuze aan te bieden. Voor de Europese boeren en de voedingsindustrie gaat er een nieuwe markt met gegoede consumenten open. Bovendien wordt benadrukt dat CETA de oorsprongserkenning van Europese streekproducten behoudt. Ook moeten alle ingevoerde Canadese producten voldoen aan de Europese standaarden inzake milieu en voedselveiligheid.


 In de marge van de top in Ottawa laat Canada ook weten de Belgische exporteurs van appelen en peren sneller toegang te willen verlenen tot de Canadese markt. Dat zegt eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht na een gesprek met de minister van Handel Ed Fast en zijn collega van Landbouw Gerry Ritz. Beide ministers deden naar verluidt toezeggingen om de hinderpalen voor de import van Europese appelen en peren snel op te heffen.


 De consumptie van appelen en peren in Canada ligt vooralsnog 30 procent lager dan in Europa. Ongeveer de helft wordt ingevoerd. De potentiële export zou 100 miljoen euro per jaar waard zijn, aldus De Gucht. Naast Poolse appeltelers zouden vooral Belgische perenexporteurs er hun voordeel mee kunnen doen. Zij dienden twee jaar geleden al de nodige aanvragen in. Die procedures zullen nu vervroegd afgerond worden, zo klinkt het. Eurocommissaris De Gucht kreeg eerder ook al gelijkaardige toezeggingen van de Amerikaanse handelsgezant Michael Froman.


 De top in Ottawa vormde het officiële einde van de onderhandelingen. Het meer dan 1.500 pagina’s tellende verdrag werd er aan het grote publiek voorgesteld en is voortaan ook online te consulteren. De tekst zal nu nagekeken worden door Europese advocaten en vertaald worden in alle Europese talen. Vervolgens moet het verdrag ondertekend worden door de Europese Raad, moet het Parlement zijn zegen geven en moeten de 28 lidstaten het verdrag ratificeren.


Verslagbron: Agripress    03:31:00|29/09/2014